Een goede werkgever investeert

in gezond ouderschap


Een goede werkgever is een gezinsvriendelijke werkgever. Alle medewerkers die kinderen hebben, hopen op begrip van hun werkgever: als hun kind ziek is, als ze wéér een gebroken nacht achter de rug hebben, als de juf belt. De cijfers liegen er niet om

Het gaat voor die werkende ouder niet alleen om begrip, maar ook om goed functioneren als medewerker in jouw bedrijf. Dit is zowel voor jou als werkgever als voor je werknemer van belang. Als goede werkgever kan je de werkende ouder op verschillende manieren ondersteunen. Niet voor niets is de balans tussen werk en privé een belangrijk agendapunt voor directies. En een terugkerend gespreksonderwerp onder collega’s.

Ouderschap is als leiderschap

Ouderschap en leiderschap hebben veel overeenkomsten. Denk maar aan de 4 x R van leiderschap: richting geven, ruimte geven, rugdekking geven en aandacht voor reflectie.

Ook voor ouderschap moet je weten wat voor jou belangrijk is (richting geven), je kind of een ander vrij laten zich te ontwikkelen (ruimte geven) en zorgen voor een veilig leerklimaat (rugdekking geven). Reflectie is regelmatig een bron voor groei.

We voegen hier graag een vijfde R aan toe voor werkgevers: de R van randvoorwaarden. Een goede werkgever levert randvoorwaarden en investeert dus in ouderschap. 

Balans tussen werk en privé

Iedere werknemer heeft een goede balans nodig tussen werk en privé. Voor werknemers met kinderen is dat lastiger te organiseren dan voor werknemers zonder kinderen. Als werkgever wil je daarom een bijdrage leveren. Niet alleen voor je werknemer, maar ook voor je bedrijf. Want een werknemer met een goede balans tussen werk en privé:

✓    is fit genoeg voor de combinatie gezin en werk

    is blij met de afwisseling tussen ouderschap en werknemerschap

✓    is een duurzaam inzetbare medewerker

   is eerlijk over grenzen en mogelijkheden

   is productiever, verzuimt minder, heeft minder stress en meer werkplezier

Hoe kun je bijdragen aan gezond ouderschap? 

Wil je een goede werkgever zijn voor je medewerkers met kinderen, dan kun je heel eenvoudig helpen. Een kleine investering in tijd en geld levert al veel op. Bij de School voor Ouders bied je je medewerkers een traject aan van intervisie met andere ouders, onder deskundige begeleiding.