Veelgestelde vragen


1Ik doe graag mee maar heb geen betaald werk, wat nu?
Natuurlijk ben je ook welkom als je geen betaald werk hebt. Wij zijn op dit moment bezig om te kijken of de gemeente of de overheid deze bijeenkomsten voor jullie kan financieren. Wellicht heb je zelf een idee hoe jullie deze bijeenkomsten te betalen.
2Ik doe graag mee, maar heb geen geld. Wat nu?
De bedoeling van de School voor Ouders is dat deelname wordt gefinancierd door de werkgever. Je kunt er bijvoorbeeld je vitaliteitsbudget of duurzame-inzetbaarheidsbudget voor gebruiken. Heb je dat niet, wijs dan je werkgever op de voordelen voor werkgevers. Wij kunnen ook helpen door contact op te nemen met de werkgever.
3Ik doe graag mee, maar heb geen tijd. Wat nu?
De bijeenkomsten vinden plaats in overleg met je werkgever Voor de meeste mensen betekent dit: meedoen zonder dat je inlevert op je vrije tijd. Waar en wanneer start er een groep bij jou in de buurt? Neem even contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.
4Ik wil graag begeleiding, maar liever individueel samen met mijn partner, kan dat ook?
Zeker. Natuurlijk ben je ook welkom op individuele basis of samen met je partner. Dit kan ook online. Neem contact op.
5Waarom is het in een groep?
Leren en ontwikkelen in een groep gaat sneller en beter. Het is misschien wat onwennig en kwetsbaar. Uiteindelijk is leren in een groep vaak leuker. De her- en erkenning is steunend, verbindend en soms lachwekkend. In de spiegel van de ander ontmoet je jezelf. Voor anderen weet je vaak de antwoorden, terwijl het in wezen over jezelf gaat. Soms is het goed een ander te horen, dat geeft vaak inzichten in je eigen werkelijkheid. Ouderschap is het nieuwe samen, samen word je meer.
6Is het niet raar om steun te vragen bij zoiets gewoons als ouderschap?
Nee. Het is eerder raar om géén steun te vragen bij zoiets belangrijks als ouderschap. Alle ouders twijfelen, schipperen en voelen zich af en toe onzeker. Niemand kan het alleen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Bij de School voor Ouders ben je welkom.
7Ik val in verschillende groepen. Welke zal ik kiezen?
Als (alleenstaande) ouder met een of meer kleintjes én een of meer grotere kinderen kun je alle hulp gebruiken! Kun je moeilijk kiezen, denk dan aan de onderwerpen waarover jij zou willen praten. Kies in overleg met iemand van ons, wij denken graag met je mee.
8Is de School voor Ouders een school?
Nee. Het is een school met een knipoog. De naam is een afgeleide van de School of Life. De School voor Ouders is overigens ook geen cursus, geen training, geen workshop en geen opvoedmethode. Wat is het wel: een traject voor ouders, gebaseerd op intervisie met andere ouders, met deskundige begeleiding door een mentor, en met een degelijke basis.
9Welke opvoedmethode leer je bij de School voor Ouders?
Geen. De School voor Ouders staat niet voor een bepaalde methode. We zadelen je ook niet op met bepaalde idealen. Wij snappen dat elk kind anders is. En elke ouder ook. Daarom is onze aanpak geen opvoedmethode. Bij ons kom je samen met andere ouders, om gedachten en ervaringen uit te wisselen. Met deskundige begeleiding door een mentor en een stevige basis van acht ankerpunten, die je richting en steun geven en die je kan raadplegen bij elk onderwerp.