Wat betekent ‘goed’ ouderschap

voor jou?


Werken en ouderschap combineren is de gewoonste zaak ter wereld. Maar dat maakt het nog niet de gemakkelijkste zaak ter wereld. Heb je behoefte aan meer grip op je ouderschap, meer rust in je leven, een betere balans? Heb je géén zin in een dogmatische cursus, maar wil je wél meer diepgang dan een online kletsgroepje of een praatje op het schoolplein? En vind je ook dat ouderschap meer is dan alleen het opvoeden van kinderen? Dan zit je goed. De School voor Ouders is er voor jou.

Hoe werkt de School voor Ouders?

De School voor Ouders is een school met een knipoog. We geven geen les. Het is een methode gebaseerd op intervisie: samen leren met behulp van een deskundige. Deze deskundige is de mentor van de groep. Dit is hoe het werkt:


Rond

9 maanden 5 bijeenkomsten

Rond

8 ankerpunten als steun

Rond

Met een kleine groep en een expert

Rond

Plus: een individueel startgesprek

Rond

Per groep op maat gemaakt

Alleen of samen

Ben je met twee ouders in jouw gezin, kom dan samen.

 

Ben je de enige ouder in jouw gezin, kijk dan bij de groepen voor eenoudergezinnen.

De bijeenkomsten

In een bijeenkomst van de School voor Ouders gebeurt veel. Met behulp van de 8 ankerpunten als steun, kun je aan je ontwikkeling naar goed en evenwichtig ouderschap werken. We wisselen ervaringen uit. We delen praktische tips. We doen nieuwe energie op. We spreken elkaar in grotere en kleinere groepjes of tweetallen.

Na afloop ga je naar huis met nieuwe inzichten, overdenkingen en handvatten voor je ouderschap. Je krijgt meer vertrouwen in je eigen ouderlijke intuïtie. En niet te vergeten: het is leuk!

We werken in kleine groepen. Mensen die werken en (één of meer) kinderen hebben, die ouderschap belangrijk vinden en die daar graag meer over willen leren. De mentor geeft vorm en richting aan de bijeenkomst.

 

Onderwerpen waar we samen over spreken: alles wat met ouderschap te maken heeft. Natuurlijk gaat het over opvoedkwesties, maar ook andere onderwerpen komen aan de orde, want ouderschap is meer dan alleen opvoeden. Bijvoorbeeld: hoeveel energie/tijd heb ik te verdelen tussen mijn kinderen, mijn werk, relatie en mijzelf? Komt mijn huidige situatie overeen met mijn verwachtingen, kan ik mijn werk organiseren rondom de zorg voor mijn de kinderen, of organiseer ik mijn kinderen rondom mijn werk? Wat is nu belangrijk? Het ouderschap is een dynamisch vak, het is steeds opnieuw doen, ervaren en weer bijstellen.

De resultaten

De School voor Ouders helpt je om de ouder te worden die je wilt zijn. Het geeft richting en vorm aan je ouderschap. Daar heeft iedereen wat aan; jij zelf, je kind, je partner en je werkgever. En het houdt niet op na die negen maanden. De inzichten die je hebt opgedaan, blijven bij je. De ankers die je hebt leren toepassen, kun je elke dag blijven gebruiken. Met de ouders die je hebt leren kennen, kun je contact houden als je dat wilt.

Concrete resultaten zijn bijvoorbeeld:

✓   Je weet wat voor jou belangrijk is in het ouderschap
✓   Je weet hoe je op je eigen ouderschap (met je partner of anderen) kunt reflecteren.
✓   Je gezin is een liefdevolle plek waar er aandacht is voor elkaar
✓   Je hebt meer houvast in het ouderschapsproces omdat je snapt hoe de acht ankerpunten voor je werken
✓   Je hebt meer grip op de dynamiek in je leven
✓   Je hebt meer zelfvertrouwen, maakt makkelijker keuzes en voelt je gesteund
✓   Je hebt meer veerkracht, meer vrede met verandering en gedoe
✓   Je kunt meer genieten en meer verdragen

Hoe werkt dit?

De School voor Ouders is een methode met een sterke basis: 8 ankerpunten. Deze komen voort uit onderzoek op basis van interviews en literatuur, en ze zijn getoetst en bekrachtigd door vele experts vanuit verschillende werkvelden met hun perspectief.

Wat kost het?

Een compleet traject bij de School voor Ouders bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2,5 uur en kost 600 euro ex btw per persoon. Overleg met je werkgever of dit gefinancierd kan worden uit het vitaliteitsbudget of het duurzame-inzetbaarheidsbudget.