Ouderschap is van levensbelang


Er zijn op de wereld maar weinig dingen zo belangrijk als het begeleiden van opgroeiende kinderen. Volwassen worden verloopt bij een mens anders dan bij een plant of dier. We hebben geen aangeboren instinctief programma te volgen. Ouderschap vraagt iets van opvoeders. Vanaf het moment dat je weet dat je ouder wordt of wilt worden begint de ontwikkeling van je ouderschap, en dat stopt nooit. Eigenlijk raar dat voor zoiets belangrijks nog geen opleiding bestaat, want als ouder kun je soms best wat hulp gebruiken.

Ouderschap kan een uitdagende en verwarrende taak zijn. Je wilt het beste voor je kind, maar soms ontbreekt het gewoon aan kennis en vaardigheden om passend te reageren op situaties die zich voordoen. Ouderschap vraagt om richting, aandacht, inzicht, oefening en tijd.

Ouderschap is anders dan vroeger

Opvoeden gaat nooit zonder slag of stoot. En dat hoeft ook niet. Spanning tussen generaties is op zich een goed teken. Want de nieuwe generatie moet de uitdagingen van deze tijd overnemen, oplossen of ermee verdergaan.

Maar ouderschap nu vraagt iets anders dan ouderschap vroeger, toen wij zelf kind waren. De maatschappij is veranderd. We krijgen minder richting van overheid of kerk. En juist meer invloed van social media en technologie. In veel gezinnen werken beide ouders. Er zijn dan veel ballen in de lucht te houden. Het vinden van een evenwichtige werk-privé balans valt niet altijd mee.

Wat doet dit alles voor het ouderschap en voor het kind? Onze fysieke en mentale gezondheid staan onder druk en oude opvoedtradities zijn niet meer passend. Veel ouders zijn daarom zoekende. Wat is ouderschap? Waar vind ik praktische tips en kennis? Wat voor ouder wil ik worden?

Deze vragen staan aan de basis van de School voor Ouders.

Dit doet de School voor Ouders

De School voor Ouders gelooft dat meer grip, meer balans en meer plezier in je leven als ouder mogelijk is. Net zoals het vanzelfsprekend is dat je je best doet voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid – bewegen, goed eten, rust – zo kun je ook zelf aan de slag met ouderschap. Dat kan bij de School voor Ouders. Bij ons krijg je ondersteuning, kennis en inspiratie.

Ieder kind is anders. Iedere ouder ook. Daarom werkt de School voor Ouders niet met een standaard methode. Wij bieden begeleiding voor ouders, in een op maat gemaakt programma. Samen ontdekken we wat jij belangrijk vindt en wat in jouw gezin het beste werkt. Daarmee kun je op weg naar de ouder die je wilt zijn.

De ankerpunten

De acht ankerpunten zijn van belang voor de mentale gezondheid van gezinnen. 8 is het enige getal dat oneindig stroomt, net zoals de verbinding tussen ouder en kind.

Dit zijn de acht ankerpunten van de School voor Ouders:

1. Grip op jezelf

2. Je positie als ouders

3. Samen doen

4. Volgen

5. Stimuleren

6. Vertrouwen en loslaten

7. Begrenzen

8. Natuurwetten